woensdag 29 augustus 2012

Handgesponnen garens, spinlessen en Hoooked Zpagetti


Ik ga proberen om iedere keer dat ik een blog schrijf een onderdeel van mijn werk eruit te lichten en daarnaast een merk van de garens die te koop zijn bij onze eco- textielstudio op vrijdag en zaterdag.

Handgesponnen en Hoooked Zpagetti

Vandaag is dat ons handgesponnen garen van wol die vaak uit eigen dorp komt en Hoooked Zpagetti, waar wij nog steeds een enorme collectie van hebben en nog boordevol ideeen zitten om ervan te maken.

Het handgesponnen garen is ook per streng te koop en in de komende maanden zullen er ook steeds meer bijzondere vezels te koop komen om mee te spinnen. Vooral wol van ons eigen dorp is eigenlijk heel bijzonder. Er zit erg veel handwerk in het uitzoeken, wassen en kaarden van deze wol. Maar daarmee gebruiken we wel lokale wol (buy local) die de laatste tijd als afval werd gezien, en het hoeft niet vanuit China, Australie of Nieuw-Zeeland te worden ingevlogen.

De wol is vooral geschikt voor interieur en mogelijk ook voor de tuin, denk eens aan manden, vloerkleden en poefs.
We zoeken steeds naar nieuwe ideeën en oplossingen met daarbij het milieu in gedachten.

Natuurlijk is het niet mogelijk om deze wol, met het vele handwerk en alle zorg die eraan besteed is goedkoop aan te bieden. Tijd is tegenwoordig vaak kostbaarder dan het materiaal. 

We gaan onze colledtie handgesponnen garens dan ook op de ETSY site te koop aanbieden omdat er in Amerika een grotere belangstelling is voor bijzondere garens in deze prijsklasse.

Toch is het ook heel bereikbaar voor iedereen. We starten volgende week namelijk met spinlessen waar je alles leert over het zelf maken van dit bijzondere garen. En natuurlijk zijn er ook weer allerlei lessen met haak-,brei en textieltechnieken.
Kijk maar op de agenda! En stuur gelijk een e-mail als je interesse hebt. Of bel even.
tel: 0184-617940
info@marijkebongers.nl

Artisfabriek Amsterdam

De afgelopen vakantie maanden ben ik niet weg geweest maar wel bijna iedere week in Amsterdam geweest en heb me aangesloten bij een duurzaam internationaal kunstenaarscollectief dat geïnspireerd is door de vroegere Bauhaus academie.
Nu krijg ik door alle lessen en het vele werk voor de studio minder tijd maar gelukkig kan ik toch met deze enthousiaste groep verbonden blijven. Het geeft me de gelegenheid om een ruigere serie ontwerpen verder uit te werken. Het wordt een interieurcollectie gebaseerd op een eerder project over mannen(werk) uit deze streek honderd jaar geleden. De werktitel van dit project heet al een poosje de "Wetlandscollection".  Het is eigenlijk heel anders van sfeer als de Sweet and Simple STuff collectie en toch zitten er ook dezelfde wortels achter. Denk aan de Biesbosch en de werven, ruw hout en cortenstaal en ruige stoffen. Heerlijk om even met die kant bezig te zijn! Het werk heel verfrissend en maakt ook dat ik door even afstand te nemen de sterke punten van de Sweet and Simple STuff collectie weer zie en daar weer met nieuwe energie een schepje bovenop het maken van m'n patronen kan doen. 

Fairtrade knopen en spelden uit Uganada

Hier helemaal bijpassend en ook daarom extra reden om hier aan te werken is de knopen en sjaalspelden collectie die speciaal voor ons Fairtrade in Uganda gemaakt worden. Na een proefserie heb ik met Aart en Geesje den Breejen die daar wonen en werken per e-mail overlegd wat ik anders wilde en mijn eerste echte grotere bestelling gedaan. Het was ontroerend om te horen dat de houtbewerker net een brommer ongeluk gekregen had en door onze order zijn leven weer kon oppakken. Ook had onze bestelling een effect van rimpels van een steentje in de vijver en hadden we hiermee invloed op de economie van een heel dorp. Mooi he!


  



Hoooked Zpagetti kussen patroon

En dan zoals belooft weer een idee voor het Zpagetti garen van Hoooked. Deze keer een leuk kussen dat al even in onze studio ligt. De meeste mensen die al kunnen haken zullen dit zonder moeite kunnen namaken, maar voor mijn workshops en als je net begint is een patroon met uitleg best handig.

Ik kan alvast vertellen dat de steek een stokje is en de nop gevormd wordt door vijf stokjes in een steek die je samen "af" haakt. Je kunt dit kussen ook prachtig van Ribbon XL maken, of Fuzzilli ook een leuk effect geeft moet ik nog uitproberen. Hier ga ik dus deze week een patroon van maken dat later te koop komt op de sites en Ravelry http://www.ravelry.com/people/sweetandsimple



Facebook en Twitter

Wat ga jij maken deze week?
En wil je me best een beetje helpen met het bekende maken van mijn studio? Dat kan al door het bericht te delen op Facebook en Twitter.
Heb je zelf een bedrijf, studio of handwerkgroep en wil je wel kaarten van me neerleggen laat het me weten dan stuur ik een stapeltje op!

donderdag 9 augustus 2012

Lessen en workshops najaar 2012


Lessen en workshops najaar 2012

Haakcafe nu ook op de ochtend!

Gezellig (gratis) samen handwerken of lekker patronen boeken inkijken op de laatste donderdag van de maand. Garens kopen op deze tijden mag wel, maar hoeft niet.
koffie en thee opbrengsten van het haakcafe worden gebruikt voor het mogelijk maken van onze 3 eigen fairtrade projecten.

ochtend 9:30-11:30 uur
avond 19:30-21:30 uur

27 September 2012
25 Oktober 2012
29 November 2012

geen haakcafe in december, juli en augustus!

Lessen series

De lessen series duren 5 x 1,5 uur en zijn zonder koffie en thee, dit is om de lestijd optimaal te benutten en de prijs lager te houden. Er is wel  de mogelijkheid om  in het keukentje tegen betaling zelf even  biologische koffie, thee , water of appelsap te pakken.  

Kinderstudio
Donderdag 15:30-17:00 uur
6 september, 13 september, 20 september, 27 September geen les ivm haakcafe!,  4 oktober, 11 oktober
Serie van 5 lessen na schooltijd. Leeftijd t/m groep 8 basisschool, max.6/8 deelnemers
Haken, breien en soms wat borduur- of naaiwerk voor afwerking. In principe bepaald Marijke wat handig is om te gaan doen, afhankelijk van de mogelijkheden van het kind, maar overleg is natuurlijk mogelijk. (bv. tasje, etui, knuffel  of kraagje)
Euro 29,95 tijdens of voor de eerste les contant betalen. Ex materialen.
De extra materialen kunnen natuurlijk  in de studio worden aangeschaft,  maar rest- of hergebruik mag ook, om de kosten niet te hoog te maken mogen breinaalden en haaknaalden soms ook worden geleend.

Meiden-modestudio

donderdagavond  19:00-20:30 uur
6 september, 13 september, 20 september, 27 September geen les ivm haakcafe!,  4 oktober en 11 oktober
Serie van 5 lessen begin van de avond. Leeftijd vanaf middelbare school, max.6/8 deelnemers.
Tasjes haken, collen breien of een etui naaien. Dit is een groep voor meiden vanaf de middelbare school.
We werken aan modieuze draagbare dingen in overleg met elkaar.
Euro 39,95 tijdens of voor de eerste les betalen. Ex materialen
De extra materialen kunnen natuurlijk  in de studio worden aangeschaft,  maar rest- of hergebruik mag ook, om de kosten niet te hoog te maken mogen breinaalden en haaknaalden soms ook worden geleend.

Moderne spinlessen:
Woensdagavond 20:00-21:30 uur
5 september, 12 september, 19 september, 26 september, 3 oktober
Euro 49,95
De materialen kunnen natuurlijk  in de studio worden aangeschaft,  maar rest- of hergebruik mag ook.
Serie van 5 lessen volwassenen, max. 6/8 deelnemers.
Met eigen spinnenwiel of gebruik een van de spinnenwielen van onze textielstudio.
Wol en Alpaca spinnen vanaf de basis,  uitleg van verwerken vuile wol, voor mensen die allergisch zijn voor wol (of veganistisch) kan er ook met andere vezels worden gesponnen zoals bv. ramie, kunstvezels of bv. restmaterialen.

Losse workshops
De losse workshops duren ca 3 uur en zijn inclusief koffie, thee en iets lekkers. De workshops kosten Euro 19,95 per stuk ex. materiaalkosten
Het is een langere eenmalige les waar u zoveel als mogelijk kennis en vaardigheid over een bepaalde techniek leert.  Keuze van patroon in overleg met mij maar naar eigen keuze, zodat u echt leert wat u nodig hebt.

Donderdagochtend: 8:45-11:45 (tijd kan evt. op verzoek wat aangepast ivm bv. kinderen)

1 November: haken, met Hoooked zpagetti of ander materiaal naar keuze
8 November: breien beginners met Hoooked zpagetti of ander materiaal naar keuze
15 november: haken hairpinlace
22 november: breien entrelac
13 december: breien lace (kant)

Donderdagavond: 19:30-21:30 uur

1 November: haken met Hoooked zpagetti of ander materiaal naar keuze
8 November: breien beginners met Hoooked zpagetti of ander materiaal naar keuze
15 november: haken hairpinlace
22 november: breien entrelac
13 december: breien lace (kant)

Academie studenten en net afgestudeerde mensen zonder werk.

Wisten jullie al dat ik vanaf September academie studenten les ga geven in ruil voor werk in plaats van geld! (het nieuwe ruilen!) Denk aan spinlessen, plantaardig verven, experimenteel textiel. recycle, breien, haken, naaien, borduren...! Wel gericht op duurzaam natuurlijk! stuur een e-mail naar info@marijkebongers.nl

woensdag 1 augustus 2012

gewoon gezellig open ( iedere vrijdag en zaterdag)


Vakantie thuis!

In plaats van een gewone vakantie ben ik deze keer eens thuis gebleven. Ik doe alles rustig aan. Telkens een uurtje in de winkel bezig met het in de vakken leggen van nieuw binnen gekomen garen. 

Lace- of kantbreien

Ook heb ik bijna mijn eerst lace sjaaltje af. Echt heerlijk om te doen! 

Terras

De vrijdagen en zaterdagen dat ik open ben zit ik als het even kan op ons eigen terrasje. Dat is gezelliger voor de mensen in onze winkelstraat, nu zoveel mensen op vakantie zijn. Eerst vond ik het lastig om tot rust te komen want er is altijd nog van alles te doen binnen. Maar al snel merkte ik dat ik dit zelf ook weer heel fijn vond, even de lange "nog te doen" lijstjes aan de kant.









Amsterdam en Artis Fabriek

Verder werk ik aan mijn ideeën voor het kunst collectief de Artis Fabriek in Amsterdam.
Door de vakantieperiode heb ik de mogelijkheid om iedere week een dag naar Amsterdam te gaan. De groep waar we mee werken is heel divers in werk, interesses en de leden komen uit verschillende landen. Dat is heel verfrissend en inspirerend. 

Wetlandscollectie inspiratie uit de Biesbosch en de Oeverlanden.

Ik heb al langere tijd allerlei ideeën met gerecyclede garens en stoffen in mijn hoofd met een ruige uitstraling. Vanaf het begin van mijn studio noem ik dat mijn "Wetlands" collectie, met inspiratie uit de Biesbosch en de Oeverlanden. Doordat Sweet and Simple STuff veel tijd vraagt en best succes heeft komt die kant eigenlijk nooit aan de beurt. Het is dan ook heerlijk om nu een week of 6 deze kant eens te belichten.

In de foto bovenaan die ik vanmorgen op http://toocutethings.blogspot.nl/ vond zag ik opeens een verbinding tussen de twee stylen. Het weven met rest materialen en het gehaakte of gevlochten vloerkleed geven aardig weer wat ik in mijn hoofd had. 

Wat ben jij aan het doen?